dilluns, 3 de desembre del 2012

CEiDE - Manifest de l'orgull docent

Ahir, navegant per Internet, vaig tenir la sort de topar-me amb una pàgina web de nova creació, que no vaig tenir temps d'analitzar massa a fons, però pinta molt bé: CEiDE (Centro de Estudios sobre Innovación y Dinámicas Educativas), de la Fundación SM.

Tot i que us en parlaré en més profunditat en una altra entrada, per situar-vos, es tracta d'un espai d'investigació i reflexió educativa, que persegueix desenvolupament integral i competencial dels infants i la promoció de la professió docent. Per això, s'estrena amb el manifest que us he adjuntat a continuació, que recull la nostra voluntat de formar-nos, ser professionals i engegar la maquinària del canvi social. Ara bé, som conscients que, per aconseguir que tot aquest treball qualli, necessitem la implicació i el suport de la societat; per aquest motiu, estem decidits a deixar-nos la pell en mostrar-vos que l'educació és quelcom que ens afecta tots, com a comunitat. Si ens voleu donar un cop de mà en tot aquest procés, podeu començar per llegir, signar i compartir la declaració, enllaçant la font original. Moltes gràcies!

MANIFEST DE L'ORGULL DOCENT

"Tradicionalment, els docents han estat els encarregats de transmetre a l'escola la cultura d'una comunitat. Però vivim temps accelerats i complexes, i aquesta funció resulta insuficient. Hem de ser la consciència educativa de la societat, pensar en nom seu la millor manera d'educar els nostres nens i nenes per a un futur incert, crear una cultura educativa que penetri la societat sencera. No s'educa només a l'escola, sinó també en el si de la família, els mitjans de comunicació, els intercanvis quotidians, les empreses, la societat en el seu conjunt, i això ens obliga a sortir de l'escola per estar present a tot arreu, ja que a tot arreu s'educa. Hem de definir-nos com una professió d'avantguarda, en tant que el progrés de les societats depèn de l'educació, i intervenir en tots els debats educatius amb coneixement, objectivitat i reflexió, pensant en els nostres alumnes. Vivim en l'era de l'aprenentatge permanent, i els docents, experts en aprenentatge, hem d'ajudar a establir la cultura de la curiositat, del rigor crític, del coneixement, de la sensibilitat artística, de la claredat ética.

Els docents tot sols no podem resoldre els problemes de l'escola, ja que és cert que per educar un nen fa falta una tribu sencera. Però creiem que som nosaltres els que hem de començar el canvi, la millora, la recerca de l'excel·lència. Mobilitzar-nos des de dins, per poder mobilitzar després la resta de la societat, a favor de l'educació. Hem de passar de la cultura de la queixa i la impotència a la cultura de l'acció entusiasta. Això implica millorar la nostra actitud, aprendre, estar alerta, convèncer, fer màrqueting educatiu a tots els nivells, i un cop fet tot això, exigir a totes les instàncies socials la col·laboració amb l'escola.

Volem fer un pas cap a la societat, fer-nos visibles, esforçar-nos per guanyar la seva confiança, tot demostrant que sabem el que fem i que els nostres nens i nenes estan en bones mans. Volem demostrar que som els cuidadors del futur, i que per fer-ho hem de desenvolupar el nostre talent educatiu. No podem incitar a l'aprenentatge si nosaltres no tenim un afany continu d'aprendre. No podem reclamar el respecte de la ciutadania si no estem prèviament penentrats de l'orgull de la nostra professió. En una societat inclinada a la passivitat i al desànim, aspirem a demostrar que el gran canvi ha de començar per l'educació, i que nosaltres, els docents, desitgem ser motor d'aquest canvi."