dijous, 22 de novembre del 2012

Reevo.org, una xarxa d'Educació viva

Com heu vist, es tracta d'un projecte en fase de desenvolupament, encarat a construir una plataforma web per promoure iniciatives vinculades a l'Educació viva.

Reevo.org és un banc col·laboratiu lliure i obert de coneixements, experiències, propostes i recursos sobre educació no convencional, encarats a transformar el paradigma escolar actual.

Reevo.org és una xarxa social on trobar-se amb iguals, donar conèixer les pròpies experiències i gaudir de blocs temàtics de debat i construcció de propostes.

Reevo.org és un entorn de gestació, promoció i impuls de nous projectes educatius, que requereixen la participació i el suport d'una comunitat activa.

Què és l'Educació viva?
Es tracta d'un marc conceptual que abasta totes aquelles teories i pràctiques educatives que se centren en respectar la vida, els processos naturals d'aprenentatge humà i el desenvolupament en comunitat, és a dir, en contacte amb els altres i l'entorn. Engloba experiències i tendències com ara:
  • L'educació activa
  • L'educació lliure
  • L'educació democràtica
  • L'educació holística
  • L'educació popular
  • L'educació llibertària
  • L'educació oberta
  • L'educació des de casa
  • L'educació entre iguals
  • L'educació ecològica
  • L'educació personalitzada
  • L'educació cooperativa
  • L'autoaprenentatge col·laboratiu
  • L'etnoeducació
  • L'aprenentatge autodirigit
  • L'educació sense escola
  • ... 
Així doncs, quines eines emprarà Reevo.org?
El bloc de notícies: des d'on es publicaran notificacions oficials per part de Reevo.org i novetats rellevants en la xarxa o el món de l'educació viva.

El centre de continguts: des d'on es compartiran coneixements, experiències, propostes i recursos. S'enriquirà a través de les aportacions dels usuaris i tots els continguts seran publicats a partir de llicències lliures, seguint la filosofia del Copyleft, és a dir, que se'n permetrà la còpia, redistribució i modificació.

La incubadora de projectes: des d'on es promocionaran projectes i iniciatives en desenvolupament (escoles, materials didàctics, publicacions, tallers...). Comptarà amb una plataforma de Crowdsourcing (realització col·lectiva) i Crowdfunding (finançament col·lectiu), on es podrà sol·licitar: o bé recursos materials o humans, o bé suport econòmic.

La xarxa social: des d'on es promourà la trobada, l'intercanvi, el debat i l'agrupament dels membres de la xarxa. Comptarà amb: perfils d'usuari, grups temàtics, calendari d'esdeveniments,  fòrums de discussió, eines col·laboratives, eines de comunicació, entorns d'aprenentatge en línia i mapes virtuals.

Quins són els fonaments de Reevo.org?
Existeixen multitud d'experiències educatives no convencionals en tot el món que, actualment, es troben invisibilitzades en les discussions sobre educació i són alienes a l'opinió pública. Un espai de continguts col·laboratiu com Reevo.org permetrà que es donin a conèixer.

Múltiples organitzacions difonen i investiguen sobre educació no convencional, però no hi ha un reservori de continguts que reuneixi la diversitat d'experiències, les categoritzi i/o encoratgi la interacció dels seus participants per tal de promoure el seu creixement i desenvolupament. Així doncs, la finalitat és la trobada i el diàleg per l'enriquiment, de manera que Reevo.org no prendrà partit per cap model, metodologia, pedagogia o pràctica en particular.

Les famílies i els docents necessiten conèixer i trobar experiències o referents en educació no convencional, però no tenen enlloc on fer-ho. Reevo.org es convertirà en el primer espai virtual especialitzat en el registre d'iniciatives educatives vives, buscant la major objectivitat possible.

L'era de la comunicació i les noves tecnologies ha permès que moltes més persones que en èpoques anteriors accedim a informació sobre alternatives d'educació, replantejant la nostra forma d'entendre l'aprenentatge. Aquestes experiències educatives marginals podrien contenir la resposta a moltes de les nostres problemàtiques actuals. Per això, Reevo.org aprofitarà el potencial de la societat de la informació per canalitzar innumerables propostes educatives que avui són majoritàriament desconegudes.

S'està buscant suport econòmic per fer possible aquest projecte. Si voleu col·laborar en el seu finançament o, simplement, Reevo.org us ha despertat interés, aquí us deixo l'enllaç: Reevo.org

A mi, personalment, em sembla una iniciativa brillant! Crec que pot ser el principi d'un gran canvi en el món de l'educació i, per consegüent, en la societat en general.

Una abraçada! =)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada